Stress is schadelijk voor je gezondheid. In deze blog lees je meer over stressfactoren en wat je kan doen om dat te verminderen

Wanneer is stress schadelijk voor je gezondheid?

Wij als mens leven al miljoenen jaren, mede dankzij onze fysieke reactie op een stressvolle gebeurtenis. Je hebt vast weleens gehoord van de freeze, fight of flightreactie. Dit is een reactie van het lichaam wanneer deze een bedreiging waarneemt. Jouw brein overstijgt je eigen denken en reageert instinctief. Moet je blijven staan, vluchten of vechten. Jouw lichaam maakt de bijbehorende stoffen aan die nodig zijn bij de reactie, zoals adrenaline.

 

Wanneer je moet vechten of vluchten maakt het lichaam adrenaline aan en hiermee gaat het lichaam energie vrijmaken. De bloeddruk gaat omhoog, je hartslag versneld, spieren spannen aan, je bloedspiegel stijgt en je bent klaar om de uitdaging aan te gaan.

 

De stressoren (een stressor is iets wat stress veroorzaakt) van ver voor onze jaartelling zijn er veelal niet meer. Maar ook nu kennen we deze reactie van ons lichaam nog steeds zoals toen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waar je in bed ligt en dat je in je huis iets hoort. Je eerste reactie is dat je doodstil blijft liggen om te horen wat je gehoord hebt. Of wanneer je oversteekt en er komt ineens heel hard een auto de bocht om en jij springt weg. Wanneer je veilig aan de overkant bent gekomen of wanneer je zeker bent dat er niemand ongewenst in je huis rondloopt, maakt je lichaam de stof endorfine aan en laat je bloedruk, hartslag en spierspanning weer dalen. Dit zijn allemaal instinctieve reacties aangestuurd vanuit ons onbewuste brein. Je zou dus kunnen stellen dat stress ons ook scherp houd. Belangrijk is dat na de stressreactie ook ontspanning en herstel van het lichaam in gezet kan worden.

Langdurig onder stress en druk staan

Tegenwoordig hebben we hele andere stressoren. We staan niet meer onverwachts oog in oog met een wilddier. We zien steeds vaker dat mensen langdurig onder spanning staan om diverse redenen.

Wanneer een stressor chronisch wordt hebben we kans om ziek te worden. Je lichaam staat dan langdurig in de freeze, fight of flight modus en krijgt geen kans om te ontspannen en te herstellen.

 

Wanneer je lichaam continue adrenaline aanmaakt verhoogt jouw cortisol waarde in het bloed en deze wordt chronisch te hoog. Het gevolg hiervan is dat de stofwisseling omhoog gaat omdat je lichaam meer energie nodig heeft om de situatie aan te kunnen. Je lichaam gaat op andere plaatsen in een spaarstand en vermindert in het onderhoud en vernieuwing van cellen. Dit proces gaat trager. Het gevolg kan zijn dat je immuunsysteem kwetsbaarder wordt en zo kunnen ziektes makkelijker het lichaam binnen dringen. Je kent vast wel een voorbeeld van jezelf. Na een drukke periode op je werk of in je privésituatie, ben je ineens verkouden. Of Je hebt hoofdpijn de eerste dagen van je vakantie. Een ander gevolg van chronische stress kan ook een verhoogde bloeddruk en of hartslag zijn. Zo komt er meer druk op het bloedcirculatie stelsel, wat hart- en vaatziektes in de hand werkt

Hoe herken je (chronische) stress in je lichaam? Er zijn enkele symptomen die kunnen duiden op stress:

  • Vaak hoofdpijn hebben
  • Trillen
  • Vermoeidheid
  • Een kort lontje hebben
  • Huilbuien
  • Slecht kunnen concentreren
  • Klachten van de maag en/ of darmen
  • Slecht kunnen slapen

Manieren om je stressniveau te laten dalen.

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in wat jouw stressoren zijn. Soms kun je namelijk je stressniveau heel eenvoudig laten dalen. Denk aan een wandeling maken, je hartluchten bij een vriend, even wat rustiger aan doen of ga iets doen wat een lach op jouw gezicht tovert. Kortom: kies iets wat bij jou past en waar je energie van krijgt.

 

Wanneer je vaker of langer last krijgt van de eerder genoemde symptomen, kan het verstandig zijn hulp te zoeken. Je kunt naar je huisarts gaan en dit bespreken of je kunt naar een geaccrediteerde

massagetherapeut gaan. Massagetherapie staat bekent om zijn ontspannende werking op o.a. spieren en het zenuwstelsel. Het stimuleert de aanmaak van het hormoon endorfine, beter bekent als het “gelukshormoon” . Dit hormoon verlaagd mede je cortisol gehalte. Tevens probeert een massagetherapeut samen met jou inzicht te krijgen in jouw stressoren. Zodat je signalen van je lichaam eerder kunt herkennen en je dus eerder voor ontspanning en herstel kunt zorgen in jouw lichaam.

Wil jij minder last hebben van stress? Bekijk dan hier welke behandelingen Cara Vita doet om dat te verminderen: Massages

Laat een reactie achter